Loading...

Sastanak na visokom nivou...

Sastanak na visokom nivou...

Gradonačelnik Subotice Stevan Bakić sastao se danas sa Dejanom Savićem, savetnikom za kulturu predsednika Srbije Aleksandra Vučića.  Gradonačelnik Bakić je, tim povodom, izjavio da mu je bila čast da danas bude domaćin savetniku predsednika republike, da je tokom srdačnog susreta gospodinu Saviću predočio bogatstvo kulturnih manifestacija i sadržaja u Subotici i da je sa njim razgovarao kako o lokalnoj, tako i o nacionalnoj strategiji razvoja kulture.

„Upoznali smo našeg gosta sa detaljima nacionalnog kulturnog projekta rekonstrukcije zgrade subotičkog Narodnog pozorišta i tom prilikom izrazili veliku zahvalnost predsedniku Aleksandru Vučiću za podršku koju pruža tom procesu, jer da nije njegove pomoći, pomoći države Srbije i pomoći AP Vojvodine, Grad Subotica ne bi imao snage da realizuje taj projekat“, naglasio je gradonačelnik Bakić.

Kada se završi unutrašnje uređenje, objekat pozorišta će značajno unaprediti ukupne kapacitete subotičke kulture, a predstavljaće i značajan nacionalni kulturni resurs, istakao je  gradonačelnik Stevan Bakić i dodao da veruje da će savetnik za kulturu predesnika Vučića biti veliki saveznik subotičke lokalne samouprave pri okončanju postojećih i pokretanju novih kulturnih projekata koji su i danas razmatrani.

Dejan Savić je naveo da postoje tri razloga zašto je danas posetio Suboticu.

„Prvi je taj što želimo da jasno skrenemo pažnju na to da kultura i umetnost, kao vrh ljudske delatnosti, ne može da bude samo privilegija Beograda nego i svih značajnih kulturnih centara u Srbiji, među kojima istaknuto mesto zauzima i Subotica. S druge strane, tu smo da vidimo šta je ono čemu predsednik Vučić može da bude pokrovitelj, čemu može da bude inicijator, šta je ono što od strane predsednika,  predsedništva i tih struktura vlasti treba da bude pomognuto i podržano. Treći razlog je što želimo da čujemo da li ima problema u kulturnom razvitku grada u događanjima koja su ovde, rekao bih, na nedeljnom nivou“, istakao je Savić.

On je kazao da je Subotica  razvijen kulturni centar sa ozbiljnim koncertnim životom, sa Simfonijskim orkestrom  koji je okosnica kulturnog muzičkog života jednog grada, i da su to sada Beograd, Novi Sad, Niš i Subotica.

„Konstatovali smo da je najvažniji projekat u ovome momentu otvaranje Narodnog pozorišta koje po kvadraturi skoro stiže Narodno pozorište u Beogradu, što znači da će Subotica dobiti pozorište koje će moći narednih pedeset i više godine da zadovoljava sve potrebe jednog ozbiljnog kulturnog centra kakav je Subotica. Uvek kažem da grad nije prost zbir stanovnika i da grad podrazumeva da mora da ima sve ono što grad kao instituciju, kao mesto stanovanja karakteriše. Jedna od takvih stvari upravo će biti subotičko Narodno pozorište“, podvukao je Savić.

Zahvaljujući se gradonačelniku Bakiću na, kako je rekao, predivnom prijemu, Dejan Savić je ocenio da Subotica ima rukovodstvo koje sebi postavlja ozbiljne zadatke i uspešno ih rešava u nameri da ovaj grad učini još uspešnijim.

Prijemu u Zelenoj sali Gradske kuće prisustvovali su gradski menadžer Zagorka Panić, član Gradskog veća zadužena za oblast kulture i obrazovanja, Milanka Kostić, i direktor subotičkog Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić.