Loading...

Počinje nova sezona

Počinje nova sezona
Na, danas održanoj konferenciji za novinare, direktor Narodnog pozorišta, najavio je novu sezonu i osvrnuo se na uspehe kojima smo završili prethodnu...Evo šta nas čeka u sezoni pred nama.
Novu sezonu otvaramo 28. avgusta predstavom “Kus petlić”, Drame na srpskom jeziku u režiji Milana Neškovića. Odmah zatim, 30. avgusta, Drama na mađarskom jeziku izvešće “Ožalošćenu porodicu” u režiji Andreja Boke. Obe, višestruko nagrađivane predstave, biće odigrane na sceni Jadran u okviru proslave Dana grada. Sezonu počinjemo ranije, jer sudeći prema porukama koje dobijamo, naša publika s nestrpljenjem iščekuje naš povratak na scenu i dolazak u pozorište. Zbog naše publike, sezonu počinjemo mesec dana ranije nego obično.
U ovoj sezoni, nastavićemo u starom maniru, trudeći se da na scenu postavljamo dobre predstave. Obe drame Narodnog pozorišta planiraju da izvedu nekoliko premijera, kako smo to činili i do sada, a ono što će biti novina jeste jedan zajednički projekat Drame nasrpskom i Drame na mađarskom jeziku naše kuće.
Prva premijera Drame na srpskom jeziku u novoj pozorišnoj sezoni biće komedija “Izbiračica” koju je napisao Kosta Trifković, a režiju potpisuje Iva Milošević i ona je planirana za oktobar. Za april pripremamo komediju “Bog masakra”, koju je napisala Jasmina Reza, a režira je Jana Maričić. Zajednički projekat obe drame Narodnog pozorišta planiran je za februar sledeće godine i to će biti Šekspirova komedija “San letnje noći” u režiji Olivere Đorđević.
Drama na mađarskom jeziku trenutno radi Čehovljevu dramu “Tri sestre”, koju postavlja reditelj Aba Šebešćen, a čija je premijera planirana za 17. septembar. Za mart je najavljena premijera komada “Južna Mesopotamija” koji, po svom tekstu, postavlja pisac i reditelj Adam Fekete. A kao poslednji premijeran komad u ovoj sezoni, biće izveden “Banović Strahinja” Borislava Mihajlovića Mihiza u režiji Mirka Radonjića.
Na repertoaru Drame na srpskom jeziku ove sezone biće već dobro poznate predstave: Kus petlić, Mesec iznad Bafala, Dva u jedan, Radnička hronika, Zla žena, Govorna mana, Sakati Bili sa Inišmana, Avgust u okrugu Osejdž, Glasine, Ukroćena goropad i naravno, nove predstave.
Na repertoaru Drame na mađarskom jeziku biće predstave, Dama iz Makasima, Crni Petar,
Klamov rat, Ožalošćna porodica, Testosteron, Šogorice i Igra u dvorcu, kao i nove predstave koje sam naveo.
Što se tiče gostovanja drugih teatara, planovi su tu, a kao što znate u prethodnoj sezoni potpisani su i protokoli o saradnji sa Srpskim narodnim pozorištem iz Novog Sada i Narodnim pozorištem iz Beograda. Tu je i saradnja sa drugim pozorištima, čije ćemo predstave gledati na sceni Jadran, ali preciznije podatke o tome kada, koje pozorište i sa kojom predstavom će gostovati, zavisi od usaglašavanja i koordinacije naše i drugih kuća.
Repertoari, koje svaki teatar pravi, usaglašavaju se uglavnom na mesečnom nivou, pa ćemo tada imati i preciznije podatke o razmenama.
Novine u umetničkom smislu su svakako poženje i dobrodošle. Međutim, mi imamo dugogodišnji i tradicionalni renome koji se ne menja. Kada je reč o inovativnostima koje ćemo raditi ove sezone, one se ogledaju pre svega u gostovanjima naših partnera sa kojima smo prošle sezone potpisali protokole o saradnji. Srpsko narodno pozorište iz Novog Sada, gostovaće u Subotici sa baletskim asamblom, a naši sugrađani će imati prilike da uživaju i u operi. Trudićemo se da što češće ugostimo ove vrhunske umetnike, zato što to naša publika savakako zaslužuje. Takođe, imaćemo prilike da pogledamo neku od najboljih predstava Narodnog pozorišta iz Beograda, kao i iz drugih pozorišinih kuća sa kojima naše pozorište ima dugogodišnju saradnju.
Radovi na novoj zgradi Narodnog pozorišta napreduju. Novac je obezbeđen, a neki delovi zgrade već su gotovi. Trenutno radimo na 8/2 fazi, koja obuhvata sve one radove koji do sada nisu zavšeni. Na jesen ove godine ćemo krenuti u realizaciju ovog dela. Odmah nakon toga pozorište će biti spremno za puštanje u rad. Nakon toga nam preostaje još samo koncertna dvorana, koja će biti jedna od najsavremenijih u Evropi, ali ona svakako nije najdirektnije u vezi sa teatrom. Ono što znam i što mogu sigurno da obećam je da će svi ljudi koji su posredno ili neposredno uključeni u rekonstrukciju našeg pozorišta, dati sve od sebe da se otvaranje zakaže što pre i iskoristio bih priliku da se u ime svojih kolega i u svoje lično ime, zahvalim svim republičkim i pokrajinskim institucijama koje rade na ovom velikom projektu, kao i gradonačelniku Subotice gospodinu Stevanu Bakiću na ogromnoj podršci i zalaganju da se ovaj posao privede što pre kraju.
Tokom prethodne sezone, mi smo vredno radili, poštujući sve restriktivne mere iponašajući se u skladu sa situacijom. Naš trud je publika prepoznala i ostala nam je verna i tokom tog perioda. Zaista možemo da budemo zadovoljni, jer iako su kapaciteti scene Jadran bili smanjeni, ona je bila ispunjena do poslednjeg mesta. Dugujemo zahvalnost publici na ogromnoj podršci i strpljenju, jer za neke predstave bilo je teško doći do karte. I ove sezone ćemo se maksimalno potruditi da ispunimo njihova očekivanja. Iskoristiću priliku da se svim svojim kolegama zahvalim na profesionalnosti i zalaganju da svoj posao obave na najbolji mogući način, čak i u tako teškim situacijama kakva je bila prošle godine. Sezonu smo završili neverovatnim uspesima, pa da ih se još jednom podsetimo...
Na 38. Nušićevim danima naša predstava „Ožalošćena porodica“ u režiji Andreja Boke je pobedila, i to je prvi put u istoriji ovog festivala, da je najboljom proglašena predstava na mađarskom jeziku. Za glumicu večeri, publika je nagradila našu Čilu Pamer za ulogu Danice u ovom Nušićevom komadu. Na 25. Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu, predstava "Radnička hronika" u režiji Veljka Mićunovića, dobila je Specijalnu nagradu "Ardalion" za autorski tim i ansambl predstave. Na 33. Festivalu mađarskih pozorišta u Kišvardi, Ervin Palfi, glumac Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta osvojio je nagradu za najbolju mušku ulogu u predstavama “Rastrgnite me” (Pozorište Kostolanji Deže) i “Ožalošćena porodica” (Narodno pozorište Subotica).
Na 66. Sterijinom pozorju osvojili smo devet nagrada:
- Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje i nagradu “Zoran Radmilović” za bravuru, dobila je MINJA PEKOVIĆ,
- Sterijinu nagradu za glumačko ostvarenje dobio je SRĐAN SEKULIĆ,
- Sterijinu nagradu za režiju dobio je MILAN NEŠKOVIĆ,
- Sterijinu nagradu za kostim dobila je BILJANA GRGUR,
- Sterijinu nagradu za scenski govor dobio je SAŠA LATINOVIĆ,
- Sterijinu nagradu iz fonda “Dara Čalenić” za najboljeg mladog glumca dobio je MILOŠ LAZIĆ,
- Nagradu producentske kuće Scomediasco za epizodnu ulogu dobio je IGOR GREKSA,
- Nagradu Okruglog stola kritike za najbolju predstavu podelili su naš “Kus petlić” i“Vitezovi lake male”, pozorišta Kostolanji.
Srdačno Vas očekujemo i u novoj sezoni.