Loading...

Ovacijama smo i zvanično završili sezonu

Ovacijama smo i zvanično završili sezonu

„Kus petlić“, predstava koja je osvojila bezmalo dvadeset nagrada na brojnim festivalima, izvedena je i na 36. festivalu Grad teatar u Budvi, koji se ove godine, tokom jula i avgusta, odvija pod sloganom „Osvajanje slobode“. Ono što smo sigurno osvojili jeste oduševljenje publike koja je, zajedno sa nama, uživala u  izvođenju naše kultne predstave, ali prvi put pod vedrim nebom. Na sceni između dve crkve u Starom gradu u Budvi, sjajno igranje glumaca upotpunjeno je šumom mora, cvrkutom lastavica i zvukom crkvenog zvona, koje se oglašavalo nekako baš  kao da je režirano.

Reditelju Milanu Neškoviću ovo je četvrti put da je sa svojom predstavom na ovoj sceni, a pre tri godine na njoj je imao i premijeru. Zato je sa zavidnim iskustvom,  razgovarao  sa ekipom i davao  instrukcije glumcima, rekavši da je ovo potpuno drugačiji, ali veličanstven ambijent: „Ja sam imao veliku tremu pred budvanskom publikom i jako sam strepeo kako će ona reagovati, ali mi je toliko puno srce što je ovakva jedna priča došla ovde iz Subotice, iz jednog, uslovno rečeno, malog pozorišta, a koje je publika ovako divno primila.“ Zahvalivši se, Nešković je poručio Budvanima da čuvaju ovaj festival i ljude koji ga čine i koji prepoznaju prave  vrednosti.
Iako su se i glumci i reditelj pribojavali kakav će biti zvuk, hoće li se sve čuti, na kraju je sve bilo potaman...“ Milja u životu nije imala lepši pogled iz svog doma na more“ , izjavila je glumica Minja Peković koja igra Milju Bušatliju i dodala „bilo je  čarobno, a posebno u trenutku neme scene rastanka Komnena i Seje, kada su se čula zvona. Bila sam iza scene i naježila sam se. Ovo je bio zaista neki poseban doživljaj za nas.“  
Za predstavu „Kus petlić“ za svako igranje u kući tražila se karta više, sva izvođenja na gostovanjima su bila ispunjena do poslednjeg mesta, a mnogo je publike koja  nije uspela da vidi ovo vrhunsko ostvarenje, što je siguran znak da će se igrati još dugo.

„Kada imate ovakav tim, onda dobijate i predstavu koja gde god se pojavi, biva nagrađena. Ponosan sam na to što smo u ovoj sezoni bili na mnogim festivalima i što smo pronosili slavu naše kuće. Ostvarili smo sve što smo zamislili i možemo biti zadovoljni. O subotičkom  pozorištu se sada i govori i piše, ono najbolje predstavlja naš grad“, naglasio je direktor Narodnog pozorišta Subotica Miloš Nikolić i još jednom čestitao zaposlenima, koji sada mogu na zasluženi odmor, kako bi se već krajem avgusta vratili pred subotičku publiku u novoj sezoni.