Loading...

Minja najbolja i u Banjaluci

Minja najbolja i u Banjaluci

Minja Peković, najbolja je glumica 15. Međunarodnog festivala glumca ZAPLET koji je, dodelom nagrada, sinoć završen u Banjaluci. Tročlani žiri u sastavu Maja Ristić, teoretičarka pozorišta, Smiljana Marinković, glumica i Mladen Miljanović, umetnik, pogledao je ukupno pet predstava u takmičarskoj selekciji i to Narodnog pozorišta Beograd, Egzit teatra iz Zagreba, Jugoslovenskog dramskog pozorišta Beograd, Narodnog pozorišta Mostar i Narodnog pozorišta Subotica i odlučio da Minji dodeli glumačku nagradu za predstavu Bravo za klovna. „U autorskom projektu glumica Minja Peković emotivno, snažno, koristeći sva izražajna sredstva glumca prikazuje svoju autobiografsku priču u čemu žiri vidi i originalnost ove predstave. Izvodeći songove, plešući, transformišući se u klovna Minja lik žene koja se bori sa opasnostima koje nosi bolest, svoj lik postavlja u aktuelni društveni kontekst koji propagira sreću kao jedini impertiv. Njena bolest izazvana je poricanjem svih njenih problema u duhu popularne psihologije“- stoji u saopštenju žirija. Osim ove nagrade žiri je na festivalu odlučivao i o najboljem glumcu, predstavi i mladim glumcima.

„Bravo za klovna“ je predstava koja je odigrana poslednje večeri ovogodišnjeg „ZAPLETA“. U gledalištu nije bilo slobodnog mesta, sedelo se i na stepeništu i zaista je bilo neverovatno iskustvo prisustvovati  ovom izvođenju i biti svedok  toj ogromnoj i iskrenoj podršci. Na uručenju nagrade Minja je to i potvrdila, rekavši: „Htela bih samo da vam se zahvalim od srca na magiji od sinoć... za sva igranja do sada nisam imala tako intenzivnu reakciju u publici... takvu emociju… i hvala vam što sam letela na njoj.“

Dirljivo je bilo i nakon odigrane predstave. U foajeu Gradskog pozorišta Jazavac, okupila se brojna publika koja je želela da vidi i čuje Minju i van scene, da joj čestita, zahvali, zagrli je... U razgovoru smo čuli da ih je impresionirala, oduvala, oduševila... Učinila je to i po mišljenju žirija, o čemu svedoči odluka koju je doneo.

Čestitke stižu sa svih strana, a svoje oduševljenje izrazio je i upravnik Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić, rekavši: „Kada nisam u mogućnosti da fizički pratim svoj tim na festivalima, sa njima sam na stalnoj vezi. Ne možete ni da zamislite kako se osećam kao upravnik kada me  nakon predstave pozovu i kažu da je Minja briljirala i da je publika bila fascinirana.  A onda me ponovo pozovu i kažu da je dobila nagradu. Zaista sam neizmerno zahvalan Minji što je učinila da se o Narodnom pozorištu u poslednje vreme mnogo govori i piše, a pozivi na festivale samo se nižu.“ 

Pre odlaska na sledeći festival predstavu „Bravo za klovna“ Minja će odigrati pred subotičkom publikom u mesecu posvećenom borbi protiv raka dojke. Dakle, čekamo vas   30. oktobra od 19.30 na sceni Jadran Narodnog pozorišta.