Loading...

Internacionalni operski dani u Subotici i Novom Sadu

Internacionalni operski dani u Subotici i Novom Sadu

Velikim operskim koncertom Muzički mostovi sinoć su u Narodnom pozorištu u Subotici, počeli prvi „Internacionalni operski dani“ u organizaciji grada Subotice i Novog Sada i Srpskog narodnog pozorišta, kao partnera. Najbolji pevači regiona, solisti opera Sarajeva, Osijeka, Skoplja, Varne i Novog Sada, na subotičkoj Sceni „Jadran“, pod dirigentskom palicom direktora Opere Hong Kong Maestra Elia Orčuola, publika je imala priliku da čuje najlepše arije Verdija, Rosinija, Bizea, Pučinija. Uz soliste Srpskog narodnog pozorišta – Mariju Jelić, Stevana Karanca i Višnju Radosav – na koncertu su  nastupili i sopran Aida Čorbadžić, tenor Đorđi Čučkovski, bariton Igor Krišto i bariton Plamen Dimitrov,  pod dirigentskom palicom Elia Orčula, koji je trenutno umetnički i muzički direktor Erazmus omladinskog orkestra u Rimu, direktor MTM opere Hong Kong, direktor Programa za mlade umetnike „La Cittadella dell’Opera“ u Bariju i glavni dirigent Kairske opere u Egiptu.  

Koncert u Subotici bio je prvi deo Internacionalnih operskih dana. U sklopu manifestacije u Novom Sadu je održana i konferencija na kojoj je razmatrana saradnja i najavljena prva operska koprodukcija između Tirane, Skoplja, Varne i Novog Sada, a koja se naslanja na temu Otvorenog Balkana. Prezentovana je platforma koja će imati za cilj promociju umetnika iz regiona u Evropi i svetu. Internacionalni operski dani nastavljeni su i okruglim stolom u Srpskom narodnom pozorištu i okupili su preko 20 upravnika, operskih direktora, agenta, reditelja, kritičara, kompozitora i muzikologa iz Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Makedonije, Rumunije, Bugarske, Albanije, Nemačke i Italije.

Namera Srpskog narodnog pozorišta je da ova manifestacija bude prva u nizu i da ovaj teatar postane centar za buduće međunarodne saradnje i stvaranje muzičkih mostova. „Cilj Internacionalnih operskih dana je da stvorimo platformu za buduće saradnje, razmene, koprodukcije, zajedničke projekte sa operskim kućama ne samo u regionu i Evropi, nego i internacionalno. Jako nam je bitno da skrenemo fokus na operske kuće na Balkanu i da omogućimo našim umetnicima da gostuju i istovremeno da ugostimo i umetnike drugih operskih kuća kod nas u Srpskom Narodnom Pozorištu“, naglasila je direktorka opere Sprskog narodnog pozorišta, Sandra Milankov.

Gala koncert je održan uz pomoć Pokrajinskog sekretarijata za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu, a Narodno pozorište u Subotici, kao i publika, pokazali su se kao odlični domaćini.