Loading...

I opet senzacionalno završavamo sezonu

I opet senzacionalno završavamo sezonu

 

Večeras u Zagrebu u Pozorištu Kerempuh, Narodno pozorište Subotica biće prozvano dva puta....

Nagrada za najbolju predstavu celini pripala je našoj predstavi „Kus petlić“, a nagradu za najbolju glumicu dobila je Minja Peković.

Tako je odlučio žiri međunarodnog festivala 46. Dani satire Fadila Hadžića, u sastavu Katarina Pejović (dramaturškinja), Ksenija Pajić (glumica) i Bojana Radović (novinarka i pozorišna kritičarka). Međunarodni festival koji postoji od 1976. godine i podseća nas na važnost humora, ove godine od 3. do 21. juna, ugostio je 11 predstava iz Zagreba, Splita, Pule, Rijeke, Sarajeva, Beograda i Subotice. Predstava „Kus petlić“, koju je po tekstu Aleksandra Popovića režirao Milan Nešković, osim brojnih nagrada u zemlji, sada je dobila priznanje i van nje. Bilo je zadovoljstvo biti svedok izvođenju ove predstave u punoj sali Pozorišta Kerempuh, a reakcije publike bile su neverovatne, doživeli smo ovacije koje su trajale i trajale... Nakon predstave, ansamblu su prilazile kolege glumci, kritičari, ljubitelji pozorišta i već tada smo znali da je kvalitet ove predstave prepoznat i van granica zemlje i da će to sigurno potvrditi i festivalski žiri, što se i dogodilo.

Miloš Nikolić, direktor Narodnog pozorišta istakao je da je zaista ponosan na svoj tim koji je ostvario ogroman uspeh...

- O predstavi „Kus petlić“ i o reditelju Milanu Neškoviću, imam samo reči hvale. Tokom ove godine, ova predstava je na svim festivalima na kojima je učestvovala osvojila najprestižnije nagrade. Veliko mi je zadovoljstvo zato što možemo da sarađujemo sa tako eminentnim rediteljem kakav je Nešković. Nikako se ne sme umanjiti ni doprinos ostalih kolega koje učestvuju u ovoj predstavi. Glumci su,  glavne ženske i muške uloge, odigrali fantastično, sporedne uloge takođe, tehničko vođstvo odlično. Naša Minja Peković je jedna od najboljih pozorišnih glumica današnjice, što je i ovom prilikom potvrdila. Od decembra 2007. godine od kako je postala deo subotičkog ansambla, toliko puta je pokazala svoj raskošni talenat i pobrala simpatije i aplauze publike. U predstavi „Kus petlić“ Minja blista i zaista maestralno nosi čitavu priču. Dakle, to je skup profesionalaca i velikih umetnika, pa me zato i ne čudi toliki broj nagrada. Još jednom im se zahvaljujem na profesionalizmu i čestitam na svim osvojenim nagradama. Iskreno mi je zadovoljstvo  voditi ovakav tim“, zaključio je Nikolić.

Minja Peković, još uvek pod utiskom izvođenja u Krempuhu, prenela nam je svoj doživljaj sa festivala:

Petlići u Zagrebu - to je bilo neko čarobno veče! Nismo ni slutili da ćemo imati tako topao i srdačan prijem kod publike. Kao da su disali s nama u istom ritmu. Bio je to jedan od "onih" trenutaka - onih koji se zauvek pamte. Kad mi je javljeno za nagradu - naježila sam se. Ovo je najveći pozorišni festival na kome sam ja imala priliku da učestvujem, te je ovom nagradom meni učinjena izuzetna čast. A ono sto mi pričinjava posebnu radost jeste toplina koja se posle "Kusog petlića" razliva među svima nama koji smo se te večeri susreli.“

Pobedničku predstavu “Kus petlić”, u julu će videti i crnogorska publika, pošto Narodno pozorište učestvuje i na 36. festivalu Grad teatar Budva.

 Zaokružujući polako ovu sezonu, direktor Miloš Nikolić se osvrnuo i na nominaciju za nagradu "Patakijev prsten".

- Na  svečanom završetku sezone u  Drami na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta u Subotici objavljene su nominacije, pa su  Tamaš Hajdu za ulogu u predstavi "Živi pesak" i Čila Pamer za ulogu Maše u predstavi "Tri sestre", kandidati za nagradu "Patakijev prsten". Ovo je veoma prestižna nagrada koja se svake godine dodeljuje za najbolje glumačko ostvarenje na mađarskom jeziku u Vojvodini. Velika je čast za sve nas da imamo ove godine dve nominacije. Čestitam kolegama i smatram da su apsolutno zaslužno nominovani za ovu nagradu.“

Obe drame očekuje još učešće na festivalu u Kišvardi kao i na festivalu u Budvi. Nakon toga idemo na zasluženi kratak odmor i brzo se vraćamo radu na novim predstavama, koje će se u sledećoj sezoni naći pred publikom.