Loading...

УСКОРО НОВА ПРЕДСТАВА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

УСКОРО НОВА ПРЕДСТАВА У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

У Народном позоришту отпочео је рад на припреми праизведбе текста  „Сирота Милева из Босне у нашој цивилизацији године 1878.“ Албине Подградске. То је најстарија штампана драма коју је на нашем језику написала жена. Комад обрађује тему отежане интеграције избеглица из ратом захваћених подручја - из перспективе деце и жена, а ликови, осим на српском, говоре на мађарском, ромском и словачком језику, што ће се на сцени и чути. 

У представи играју глумци оба ансамбла Народног позоришта Суботица (Драме на српском и Драме на мађарском језику), чланице Драмске секције Дечјег позоришта, као и представници ромске и словачке заједнице. Режију потписује Анђелка Николић, редитељка која заједно са Радивојем Динуловићем дизајнира и сценски простор. Костимограф је Марко Маросиук, кореографкиња Исидора Станишић, драматуршкиња Рози Брешћански Б., аутор музике Геза Кучера мл.,  а лектори Саша Латиновић, Агнеш Рафаи Телечки и Стеван Николић. 

Представа настаје у копродукцији Сеоског културног центра Марковац и Народног позоришта Суботица, у сарадњи са Дечјим позориштем Суботица и Едукативним центром Рома. 

Реализацију представе подржава Влада Швајцарске, у оквиру пројекта „Култура за демократију“, који спроводи Хартефакт Фонд. 

Премијера је најављена за 14. март 2024. на сцени Јадран.