Loading...

Премијера у Будимпешти

Премијера у Будимпешти

Протеклог викенда, у Будимпешти, премијерно је изведен комад по мотивима драме Стевана Сремца „Поп Ћира и поп Спира” који су два театра, Српско позориште у Мађарској и Народно позориште Суботица, урадили као заједнички пројекат. Комедија Стевана Сремца коју је за сцену прилагодио Ерне Веребеш, а режирао Андраш Патаки, у Будимпешти је премијерно одиграна на мађарском језику под називом „Зуб оца“.

Основна идеја и тачка  полазишта кад је договарана сарадња су двојезичност и мултикултуралност, па је зато одабран текст  који је везан за ово поднебље и који глумци беспрекорно, и на српском и на мађарском језику, могу да одиграју на сцени. То по речима Милана Руса, директора Српског позоришта у Будимпешти  и јесте мисија. Многи  сјајни комади српске драматургије тако су представљени мађарској публици, попут дела Радослава Златана Дорића, Душана Ковачевића и других писаца, док су дела Ференца Молнара и других сјајних мађарских аутора играна на српском језику. 

„Оваква сарадња и копродукције најбољи су начин да се створе мостови и успоставе везе између позоришта која се одлично разумеју. Изузетно ми је драго да смо могли да учествујемо у овом пројекту, јер позоришта доприносе зближавању српске и мађарске заједнице, промовишући толеранцију и међусобно поштовање. Ово је посебно важно у мултиетничким срединама попут Суботице. Сарадња омогућава размену искустава, идеја и техника између уметника из две земље. Ово може довести до иновативнијих и квалитетнијих продукција, што доприноси богатству театарске сцене у оба региона“ – истакао је управник Народног позоришта Милош Николић. 

У представи играју Тибор Какоњи, Јохан Вишер, Лаура Таполчањи, Алиса Лацко, Анастасија Каргина, Милан Рус, Кристина Сорчик, Бранимир Ђорђев, Золтан Молнар, а суботичко позориште представљали су глумци Моника Песиц и Арпад Черник. Како сами кажу, рад на овој представи био је веома занимљиво и драгоцено искуство. Били су одлично примљени у главном граду Мађарске, где су са својим колегама на сцену поставили комад чија је тема, иако је написан давно, веома савремена и актуелна, јер се бави људском природом, животом у заједници, конфликтима, који су свевремени. Актуелност представе, потврдила је и публика која је одушевљено реаговала на заједљиве и комичне опаске којима „Зуб оца“, баш као и Сремчево дело „Поп Ћира и поп Спира“, обилује. 

Зато, након премијере у Будимпешти, с нестрпљењем очекујемо октобар  за када је планирана премијера на сцени Народног позоришта у Суботици.