Loading...

НУШИЋЕВ ПОСЛАНИК ПРЕМИЈЕРНО У СУБОТИЦИ

НУШИЋЕВ ПОСЛАНИК ПРЕМИЈЕРНО У СУБОТИЦИ

У години када обележавамо јубилеј, 160 година од рођења писца Бранислава Нушића, Народно позориште Суботица на Сцени Јадран, 5. фебруара, премијерно ће извести комедију Народни посланик. Дело чувеног комедиографа режира Снежана Тришић, а његову премијеру већ је видела публика у Пули, пошто је представа резултат сарадње Истарског народног казалишта - Градског казалишта у Пули и суботичког Народног позоришта. Ово је први пут после дужег времена да наш театар сарађује са позориштем из Републике Хрватске, а да то није учешће на фестивалу или размена гостовања, већ заједничка представа. 

Управник Народног позоришта Милош Николић истакао је важност оваквих пројеката рекавши да повезивања нису само изузетна прилика за размену уметничких искустава, већ и мост који спаја различите културне идентитете. „Кроз заједнички рад, учимо једни од других, истражујемо нове перспективе и креирамо представе које имају шири културни утицај. Регионална сарадња је начин да се позориште позиционира као глобално релевантна уметност, чиме се јача његова улога у обликовању друштва. Кроз копродукције, доносимо различите стилове, естетике и теме на наше позоришне даске, пружајући публици јединствене уметничке доживљаје. Ова размена ствара не само културни дијалог, већ и пријатељства и везе која трају. У суштини, сарадња са позориштима из региона је кључна за стварање отвореног, глобалног позоришног простора у којем се уметници и публика осећају повезано“- нагласио је Николић.

Народни посланик, Бранислава Нушића, једна је од његових најпопуларнијих комедија, чију је прву верзију написао још са деветнаест година. Праизведбу је  имала 1896. године, а први пут је штампана тек 1924. године. Према речима редитељке, Нушићевог Посланика је одабрала, јер нисмо далеко одмакли од проблема које је писац обрадио још крајем 19. века. Ову редитељку упамтили смо по још једном Нушићевом делу које је 2014. поставила на Сцену Јадран, а то је био Мистер Долар. Снежана Тришић данас је професорка на катедри за режију на Факутету драмских уметности у Београду, а у периоду од 2012. до 2015. била  је део тима Народног позоришта у Суботици, где је, како сама каже, стасавала као редитељка. Ансамбл са којим је радила јој је добро познат па је рад на овој представи  био интензиван и надахнут, професионално и емотивно узбудљив и значајан. „Као када се после дугог путовања вратите кући и знате да је ту уточиште, да сте на сигурном и да са њима можете све”, описала је Снежана Тришић своје искуство.

У представи играју Милан Вејновић, Миња Пековић, Љубиша Ристовић, Срђан Секулић, Владимир Грбић, Игор Грекса и гости Вини Јурчић, Ирена Тереза Прпић и Лука Миховиловић, глумац Градског казалишта у Пули, али добро познат и овдашњој публици, јер је од 2011. до 2016 . године био члан ансамбла Драме на српском језику Народног позоришта.

Народни посланик летос је изведен у Пули где је наишао на овације публике, а 5. фебруара премијерно ће бити одигран и пред суботичком публиком  од 19.30 на Сцени Јадран.