Loading...

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СУБОТИЦА НА ФЕСТИВАЛУ У СЛОВАЧКОЈ

НАРОДНО ПОЗОРИШТЕ СУБОТИЦА НА ФЕСТИВАЛУ У СЛОВАЧКОЈ

Чланови ансамбла Драме на мађарском језику Народног позоришта, данас су се вратили са 1. Позоришног фестивала за мањинске заједнице, који је од 26. до 31. марта одржан у граду Коморану у Словачкој. Фестивал у Позоришту Јокаи је био ревијалног карактера, а одиграно је осам представа  из Украјине, Румуније, Мађарске, Словачке и Србије. У нашој представи Бановић Страхиња у режији Мирка Радоњића, говори се на мађарском и на српском језику, а осим тога она је јединствена по томе што је донела сасвим нови поглед на ову српску епску причу. Овакво читање Бановић Страхиње изазвало је велико интересовање публике, критике и колега, што је потврдио и разговор након представе у којем смо могли да чујемо да је наша представа егзотична, да је филозофски дубоко испричала оно што је човеку тешко да изговори и да је драматуршки најлепши могући завршетак фестивала. 

Управник Народног позоришта Милош Николић, нагласио је да су фестивали веома важни за свако позориште и да они пружају могућност да покажемо где смо и да поделимо оно у чему смо најбољи, као и да видимо како то раде колеге. „Наша представа је изведена на мађарском и на српском језику, што је додатно нагласило мултикултуралну димензију овог гостовања. Осим тога, ово гостовање суботичког позоришта било је значајно и за јачање културних веза између Србије и Мађарске. Дијалог и сарадња међу културама имају огроман значај, а ово је још један доказ  да су српска и мађарска култура блиске и да на тај начин треба подстицати и неговати међсобну сарадњу.“- завршио је Николић

Драма на мађарском језику Народног позоришта, поставила је већ неколико дела српске културне баштине. Имали смо прилику да на Сцени Јадран гледамо Нушићеву Ожалошћену продицу, па Бановић Страхињу и пре недељу дана и премијеру представе Коштана, што доказује да успешно и на мађарском језику интерпретирамо дела српске књижевне традиције и да их публика радо гледа, а критика оцењује као веома успешне.