Loading...

Награде на Фестивалу победника фестивала у Раковици

Награде на Фестивалу победника фестивала у Раковици

Доделом награда завршене су XII Позоришне свечаности „Фестивал победника фестивала“. Ове године, током шест фестивалских дана, публика је могла у такмичарском делу Фестивала да погледа неке од представа професионалних позоришта из Србије, које су у претходној сезони биле награђене на позоришним фестивалима. Селектор овогодишњег Фестивала био је драмски уметник Светислав Гонцић.
Стручни жири је доделио награде у четири категорије: Најбоља представа, најбоља режија, као и најбољи глумац и глумица. Жири пубике је доделио награде у две категорије: најбоља представа и најбоље глумачко остварење.
Награде најбољима су уручили директорка Центра за културу и образовање Раковица госпођа Маријана Бутулија, председник Градске општине Раковица господин Владан Коцић, председница стручног жирија драмска уметница Снежана Савић и председник жирија публике Марко Радојичић.
У част победника у ревијалном делу Фестивала, одиграна је представа Установе културе „Вук Ст. Караџић“ – „Шупљи камен“, у режији Татјане Мандић Ригонат.
На XII Позоришним свечаностима „Фестивал победника фестивала“ одржаном од 15. до 20. октобра 2019. године, у Центру за културу и образовање Раковица, стручни жири у саставу: Снежана Савић, председник, Феђа Стојановић, члан и Жељко Јовановић, члан је видео пет жанровски различитих представа и одлучио већином гласова да:

• Награду за најбољу представу додели представи Кена Лудвига „Тенор на зајам“, у режији Оливере Ђорђевић, a у извођењу Народног позоришта Сомбор.

• Награда за најбољу режију додељује се Иви Милошевић за режију представе „Зла жена“ Јована Стерије Поповића, у извођењу Народног позоришта Суботица.

• Награда за најбољег глумца додељује се Александру Ристоском за улогу Макса у представи Кена Лудвига, „Тенор на зајам“, у режији Оливере Ђорђевић, у извођењу Народног позоришта Сомбор.

• Награда за најбољу глумицу додељује се Милици Сужњевић за улогу Султане у представи „Зла Жена“ Јована Стерије Поповића, у режији Иве Милошевић, a у извођењу Народног позоришта Суботица.

ОБРАЗЛОЖЕЊЕ:
Награда за најбољу представу
“Тенор на зајам”
Овај висококалорични водвиљ брзог ритма плени својом необузданом енергијом избрушеног стила и надахнутом игром целокупног ансамбла сомборског позоришта, који је вешто спроведен између подводних стена којима ова структура обилује.
Награда за најбољег глумца
Најбоља мушка улога на овом фестивалу дело је младог глумца Александра Ристоског, који је свог јунака Макса, уплашеног и несрећно заљубљеног младића, на наше очи развио у зрелог и одговорног мушкарца који све држи под контролом.
Награда за најбољу глумицу
Милица Сужњевић је у улози Султане, успела не само да обједини, већ и да успешно помири две дијаметрално супротне људске особине и потребе, зло и жеђ за пажњом и љубављу. Њена Зла жена није обесна господарица која злоставља слуге, већ несрећна жена која се својим злом брани од туге и сопствене несреће.

Награда за најбољу режију
Стеријина “Зла жена” у интерпретацији Иве Милошевић, изразито је стилизована анализа тескобе и самоће у малој средини у којој је усамљеност природно стање које, што би рекао Стерија, није лако трпети.

НАГРАДЕ ЖИРИЈА ПУБЛИКЕ:

Жири публике у саставу: Марко Радојичић, председник, Данијела Симеуновић, члан и Милош Симић, члан, једногласно је донео одлуку да Награду за најбољу представу додели представи „У чије име“ Народног позоришта из Ниша, рађену по тексту Александра Михаиловића, а у режији Милана Караџића.

„Представа која је по нашем мишљењу била најкомплетнија и најозбиљнија, ако узмемо у обзир и текст и актуелност тематике, али и режију, глумачки ансамбл и сценску упечатљивост. Сви ти елеманти су изазвали у нама саосећање и дубоке емоције о истинитој причи и тужној судбини глумаца у послератној Југославији. Једна искрена, велика, али и непретенциозна представа која ће, надамо се, јако дуго живети на репертоару. У питању је „У ЧИЈЕ ИМЕ“, НП из Ниша.“

Награда за најбоље глумачко остварење додељује се Милану Васићу за улогу Поткољосина у представи „Женидба” у режији Милана Караџића, а у извођењу Народног позоришта Приштина.
„За најбоље глумачко остварење фестивала смо одабрали некога ко је имао веома тежак задатак да публику доведе до суза, али смехом, да све време буде допадљив на свени, да измами највише аплауза и емоција. То је, по нашем мишљењу пошло за руком нашем драгом Милану Васићу, за улогу у представи „Женидба“ (НП Приштина)“