Loading...

ГРАН ПРИ БЕ:ФЕМОН – а МИЊИ ПЕКОВИЋ

ГРАН ПРИ БЕ:ФЕМОН – а МИЊИ ПЕКОВИЋ

Гран при, управо завршеног, 11. Бе:фемона, припао је Мињи Пековић за монодраму "Браво за кловна" Народног позоришта Суботица. Једногласну одлуку о победници донео је жири у саставу  Душанка Глид Стојановић, првакиња драме Народног позоришта у Београду - председница, Марија Меденица глумица СНП-а и прошлогодишња добитница награде на Бе:фемону и Арон Балаж глумац из Новог Сада. У образложењу стоји да: “Миња Пековић отвара поље суочења односно судара са болешћу који се кроз архетипски лик кловна трансформише у жену која се носи са институцијама и снажним идентитетом себе као мајке. Миња се публици представља без патетике тужног кловна енергијом глумца хазардера/кловна који скаче у чашу са трамполине. Она са лакоћом допире до публике коју не оптерећује него успева да јој покаже своју велику вештину и таленат.” 

Овогодишње Бечејски фестивал монодраме је отворио Небојша Дугалић, рекавши да после онога што глумац покаже на сцени гледалац не излази исти из позоришне дворане. Бе:фемон потврђује да  је фестивал регионалног значаја и да сваке године окупља све више и више храбрих уметника, истовремено опхрваних неизвесношћу и активираних снагом да уђу у ескапизам стваралаштва и форму монодраме избегавајући сваку врсту комфора.

Занимљиво је да се после сваке одигране монодраме, којих је ове године било седам,  одржава разговор уметника са члановима жирија. То је нешто што је веома специфично и посебно код Бе:фемона. Глумица или глумац седају пред чланове жирија и као на испиту на факултету, одговарају на питања и слушају импресије оних који су пажљиво пратили и сада оцењују њихов рад.

“Иако је Миња отворила Бе:фемон, већ на овом својеврсном “испиту” након његовог практичног дела, било је јасно да је награда њена. Не желимо да будемо нескромни, јер ми знамо кога имамо, али када вам Душанка Глид Стојановић каже да сте показали наднаравну снагу глумца, урадили нешто ван сваког реда, нешто изванредно, да сте хероина овог времена у глумачком еснафу, да је опчињена вашом уметничком снагом … ту нема дилеме, овај студент је опет добио чисту десетку” – изјавио је Милош Николић, управник Народног позоришта, честитавши Мињи на још једној у низу награда. 

Ова је ипак стигла у посебном тренутку и сведочи о томе да живот заиста пише занимљиве приче, а ова је Мињина: „Вест о награди стигла је на мој рођендан. Округли. Практично као поклон. И то дечији, давнашњи, јер... Пред сам почетак "Кловна", ја сам иза завесе, у својим ритуалима пред играње, док се испред завесе налази Небојша Дугалић који отвара 11.Бефемон. И ја се сетим тренутка кад се као девојчица кријем у џепу сцене у Студентском граду покушавајући да откријем магију Небојше Дугалића у представи 'Златно руно'. Подигла сам главу горе, с осмехом на лицу и сузом у оку и - заиграла. Дакле... Дубоко захвална на једном од најлепших рођенданских поклона икад!“  

Специјалну глумачку награду Бе:фемона и награду публике, добила је монодрама „Нина?“ Николине Вујевић. Ова представа је мастер рад младе глумице која је однедавно чланица ансамбла Народног позоришта у Суботици. 

„Браво за кловна“, након победе на фестивалу монодраме у Бечеју већ сутра одлази у Бањалуку, где се у Градском позоришту ЈАЗАВАЦ одржава  Међународни фестивал глумца „ЗАПЛЕТ“, који има за циљ промоцију, пре свега, младих позоришних стваралаца из свих области позоришта, а посебно глумаца.