Loading...

БАЛЕТ „ПОСВЕЋЕЊЕ ПРОЛЕЋА“ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

БАЛЕТ „ПОСВЕЋЕЊЕ ПРОЛЕЋА“ У НАРОДНОМ ПОЗОРИШТУ

Како смо  најавили када смо говорили о плановима, Народно позориште Суботица, на својој сцени у марту месецу, имаће и балет. Једна од најпознатијих светских трупа за уметничку игру, италијански Дењеy Делл, након наступа на Београдском фестивалу игре, представиће се 28. и 29. марта на Сцени Јадран. 

„Део онога што ће видети београдска публика на овој значајној манифестацији, имаће прилику да гледа и наша публика. Изузетно ми је задовољство што након успешних концерата, у нашој организацији, могу да најавим балет „Посвећење пролећа“, који је поклон суботичкој публици и због великог интересовања биће одигран у два термина“- изјавио је управник Народног позоришта, Милош Николић.

„Савршене различитости“, слоган је једног од најзначајнијих европских фестивала

игри у част и окупиће врхунске уметнике, отворити важне теме које анализирају савремено друштво кроз занимљив и разноврстан речник покрета. 

Високи стандарди и храбро увођење нових кореографских рукописа и естетике, унапређују очекивања публике која ће и у Суботици имати прилику да упозна Дењеy Делл, познату италијанску плесну трупу, активну од 2006. године. Чине је Теодора Кастелучи, Агата Кастелучи, Вито Матера и музичар Деметрио Кастелучи. Њихово кореографско истраживање је инспирисано сликама из историје и животињског царства, док се последњих година све више помера ка антрополошким темама. Трупа ствара дела из области савремене игре која укључују друге уметничке форме, дозвољавајући експерименте у музици и видео радовима. Они успешно сарађују са важним визуелним уметницима, редитељима, музичарима… Креирали су бројне комаде који су изведени на сценама и фестивалима широм света, попут Мелбурн фестивала, Кореографских сусрета у Сент Денију, париској Палати Токио, Бијеналу игре у Венецији, лондонском Барбикану…

Њихово „Посвећење пролећа“ је представа која очарава публику попут генијалних филмских бајки Жоржа Мелијеса, захваљујући вештини извођача, звучној супротстављености између партитуре Стравинског и дигиталних креација, објеката и једноставне, а евокативне сцене. Кроз низ интеракција, спектакуларних не само кроз снажну игру, већ и маштовите костиме и маске, трупа настоји  да дочара осећај борбе за опстанак и цикличну природу живота.

Балет „Посвећење пролећа“ биће изведен 28. и 29. марта од 20 часова на Сцени Јадран. Бесплатне улазнице можете резервисати и подићи на билетарници Сцене Јадран лично или телефоном 557-436.