Loading...

Аја Јунг и представљање аутобиографије Карле Фрачи на сцени Јадран

Аја Јунг и представљање аутобиографије Карле Фрачи на сцени Јадран

У суботичком Народном позоришту синоћ је све било у знаку балетске уметности. Захваљујући сарадњи Београдског фестивала игре и његове уметничке директорке Аје Јунг и наше куће, на сцени Јадран  представљена је аутобиографија чувене италијанске примабалерине Карле Фрачи. Књига „Корак по корак“ је доживела десет издања, а први језик на који је преведена са италијанског, јесте управо српски.

Аутобиографију славне Карле Фрачи у Италији је приредила кућа Мондадари, док је за српско тржиште ово издање реализовао Београдски фестивал игре.

У име града Суботице, госте из Београда поздравила је Миланка Костић, чланица Градског већа задужена за културу, пожелевши им добродошлицу.

Аја Јунг, надахнуто је говорила о својој фасцинацији Италијом која броји преко 7000 балетских школа и о свом првом сусрету са Карлом Фрачи, чије је фотографије исецала из часописа и урамљивала још као девојчица. Говорила је кафеу који је отворила у Улици Страхињића Бана а који се зове  „Фрачи“ и постоји  и данас  у Београду. „Једног дана 2015. године, Карла Фрачи долази у Београд како би отворила Београдски фестивал игре и остаје недељу дана. Детаљно смо о свему разговарале и мислим да је она кривац што сам отворила балетску школу, што сам истрајала у настојању да у Београд доведем Париску оперу, Балет Миланске скале, јер се за све  и она са мном борила. Јако је волела младе и бескомпромисно их је подржавала и борила се за младост, за децу која уче балет.“- рекла је Аја Јунг у свом обраћању суботичкој публици. Нетремице су је слушале и младе балерине Балетске школе Раичевић, упијајући сваку реч о примабалерини која је наступала раме уз раме са чувеним светским играчима: Ериком Бруном, Рудолфом Нурејевим, Михаилом Баришњиковим, Маријом Пистонијем, Паолом Бортолуцијем... Делила је сцену и са Марго Фонтејн, Џелси Киркланд, Алисијом Марковом.

Промоцију аутобиографије Карле Фрачи у Србији, прати филм “Карла” који је настао у продукцији РАИ Фицтион и у Италији је приказан прво у миланској Скали. Ово остварење, у коме Фрачијеву игра популарна италијанска глумица Алесандра Мастронарди, синоћ је одушевио и суботичку публику. Догађај су увеличале и младе балерине Балетске школе Националне фондације за игру под вођством професорке Марије Јанковић.

Директор Народног позоришта Милош Николић, у разговору са гошћама, изразио је своје одушевљење програмом који су нам приредиле: „ Изузетно ми је драго што смо започели ову сарадњу и ако је судити по почетку какав смо имали вечерас, биће то заиста нешто што ће се наставити и на шта ћемо бити поносни. Пошто ћемо ускоро ући у нову зграду, имаћемо и услове да у њој угостимо и балет и оперу и да суботичкој публици пружимо све што има публика европских културних центара. “