Loading...

PRVI PUT POSLE DUŽEG VREMENA SARADNJA SA PULSKIM POZORIŠTEM NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

PRVI PUT POSLE DUŽEG VREMENA SARADNJA SA PULSKIM POZORIŠTEM NA ZAJEDNIČKOM PROJEKTU

Još uvek smo pod utiskom koji je na nas ostavila premijera Kabarea Jugoslovenke odigrana prošle nedelje, a već sinoć na sceni Istarskog narodnog kazališta u Puli, ovacije je izazvala još jedna naša premijera, Nušićeva komedija Narodni poslanik.

„Nižemo uspeh za uspehom i veoma se radujem što smo kvalitetom svojih predstava i dvema premijerama u kratkom vremenskom periodu, potvrdili svoju poziciju na pozorišnoj mapi regiona. Narodni poslanik rezultat je saradnje dva teatra i ova koprodukcija je nešto sasvim novo i senzacionalno u radu Narodnog pozorišta, na šta sam izuzetno ponosan“ – izjavio je upravnik Narodnog pozorišta Subotica, Miloš Nikolić.

Narodni poslanik, Branislava Nušića jedna je od njegovih najpopularnijih satiričkih komedija, čiju je prvu verziju veliki autor napisao još kao devetnaestogodišnjak, 1885. godine.  Zbog kritike vlasti dugo nije igrana, niti je objavljena. Svoju praizvedbu doživela je  1896. godine, a štampana je tek 1924. Iako se u originalnoj Nušićevoj komediji radnja odvija u provinciji krajem 19. veka, ovo čuveno delo naše književne tradicije, savršeno korespondira sa vremenom u kojem živimo, jer po rečima rediteljke Snežane Trišić, nismo daleko odmakli od probema koje je pisac obradio u svojim delima. Ona  je naglasila da je rad na predstavi bio veoma intenzivan i nadahnut zahvaljujući odličnom autorskom timu sa kojim često radi, a tu je i sjajan glumački ansambl, pa je publika sinoć  imala priliku da vidi izuzetne glumačke bravure. Snežana Trišić sarađivala je sa delom ansambla dok je  radila kao rediteljka Narodnog pozorišta Subotica od 2012. do 2015. godine. Sa ovom ekipom je, kako kaže, na neki način stasala i formirala se kao pozorišna rediteljka, pa joj je ovaj proces višestruko značajan i uzbudljiv i profesionalno i emotivno. „Kao kada se poslije dugog putovanja vratite kući i znate da je tu utočište, da ste na sigurnom i da s njima možete sve!“- izjavila je rediteljka.

Na premijeri sinoć, pulska publika grohotom se smejala bravurama Milana Vejnovića, Minje Peković, Ljubiše Ristovića, Srđana Sekulića, Vladimira Grbića, Igora Grekse, mladih zagrebačkih glumica Vini Jurčić i Irene Tereze Prpić, a sa scene je plenio i Luka Mihovilović glumac INK-a, dobro poznat i subotičkoj publici.

„ Ovo nam je zaista bio odličan potez. Saradnja između pozorišta u zemlji i regionu od izuzetnog je značaja za dobrobit pozorišne umetnosti u celini, jer različite kulturne i umetničke tradicije, omogućavaju razmenu iskustava i ideja, te obogaćuju pozorišnu scenu. Poseban je doživljaj videti kako naše glumce percipira publika u drugoj državi i ovo je bila prilika da pokažemo gde smo i da podelimo ono u čemu smo najbolji, kao i da vidimo kako to rade kolege“- naglasio je Nikolić.