Loading...

Premijera u Budimpešti

Premijera u Budimpešti

Proteklog vikenda, u Budimpešti, premijerno je izveden komad po motivima drame Stevana Sremca „Pop Ćira i pop Spira” koji su dva teatra, Srpsko pozorište u Mađarskoj i Narodno pozorište Subotica, uradili kao zajednički projekat. Komedija Stevana Sremca koju je za scenu prilagodio Erne Verebeš, a režirao Andraš Pataki, u Budimpešti je premijerno odigrana na mađarskom jeziku pod nazivom „Zub oca“.

Osnovna ideja i tačka  polazišta kad je dogovarana saradnja su dvojezičnost i multikulturalnost, pa je zato odabran tekst  koji je vezan za ovo podneblje i koji glumci besprekorno, i na srpskom i na mađarskom jeziku, mogu da odigraju na sceni. To po rečima Milana Rusa, direktora Srpskog pozorišta u Budimpešti  i jeste misija. Mnogi  sjajni komadi srpske dramaturgije tako su predstavljeni mađarskoj publici, poput dela Radoslava Zlatana Dorića, Dušana Kovačevića i drugih pisaca, dok su dela Ferenca Molnara i drugih sjajnih mađarskih autora igrana na srpskom jeziku.

„Ovakva saradnja i koprodukcije najbolji su način da se stvore mostovi i uspostave veze između pozorišta koja se odlično razumeju. Izuzetno mi je drago da smo mogli da učestvujemo u ovom projektu, jer pozorišta doprinose zbližavanju srpske i mađarske zajednice, promovišući toleranciju i međusobno poštovanje. Ovo je posebno važno u multietničkim sredinama poput Subotice. Saradnja omogućava razmenu iskustava, ideja i tehnika između umetnika iz dve zemlje. Ovo može dovesti do inovativnijih i kvalitetnijih produkcija, što doprinosi bogatstvu teatarske scene u oba regiona“ – istakao je upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić.

U predstavi igraju Tibor Kakonji, Johan Višer, Laura Tapolčanji, Alisa Lacko, Anastasija Kargina, Milan Rus, Kristina Sorčik, Branimir Đorđev, Zoltan Molnar, a subotičko pozorište predstavljali su glumci Monika Pesic i Arpad Černik. Kako sami kažu, rad na ovoj predstavi bio je veoma zanimljivo i dragoceno iskustvo. Bili su odlično primljeni u glavnom gradu Mađarske, gde su sa svojim kolegama na scenu postavili komad čija je tema, iako je napisan davno, veoma savremena i aktuelna, jer se bavi ljudskom prirodom, životom u zajednici, konfliktima, koji su svevremeni. Aktuelnost predstave, potvrdila je i publika koja je oduševljeno reagovala na zajedljive i komične opaske kojima „Zub oca“, baš kao i Sremčevo delo „Pop Ćira i pop Spira“, obiluje.
Zato, nakon premijere u Budimpešti, s nestrpljenjem očekujemo oktobar  za kada je planirana premijera na sceni Narodnog pozorišta u Subotici.