Loading...

OSVRT NA PROTEKLU I PLANOVI ZA NOVU POZORIŠNU SEZONU

OSVRT NA PROTEKLU I PLANOVI ZA NOVU POZORIŠNU SEZONU

Kako to obično biva na kraju jedne i početku nove sezone, u pozorištu se analiziraju postignuti rezultati i planiraju novi projekti. Da navedemo sve nagrade koje su obe drame, Drama na srpskom i Drama na mađarskom jeziku donele u naš grad sa  festivala na kojima su učestvovale u protekloj sezoni, trebalo bi nam dosta prostora. Recimo samo da smo igrali u Budimpešti, Kapošvaru, Zagrebu, Budvi, Smederevu, Beogradu, Novom Sadu, Somboru, Zrenjaninu i drugim gradovima, a da su naše predstave na matičnoj sceni uvek bile pune.  Ponosni na ono što je bilo, sa mnogo entuzijazma krećemo u ono što je pred nama. Već za koji dan u okviru proslave Dana grada, 28. avgusta Drama na srpskom jeziku odigraće predstavu Bog masakra, a 31. avgusta, Drama na mađarskom jeziku, na sceni Jadran, izvešće Čehovljeve „Tri sestre“.

Uskoro počinjemo probe i za nove predstave, a do kraja ove godine u Drami na srpskom jeziku imaćemo dve premijere i to ostvarenje „Najnormalniji čovek na svetu“, koje po tekstu savremenog pisca Ivana Tokina režira Milja Mazarak i autorski projekat naše prvakinje Minje Peković, monodramu „Bravo za klovna“. Drama na mađarskom jeziku do kraja decembra predstaviće se takođe sa dve premijere. Prva je komedija „Ne mogu da živim bez muzike“ prema delu Žigmonda Morica, a druga performans radnog naslova „Bal“ inspirisan filmom „Le Bal“, oslanjajući se na delo Ferenca Molnara „Đavo“. U okviru Dana vojvođanskog mađarskog glumišta u oktobru na sceni Jadran biće upriličen zanimljiv program, uključujući  čitajuće pozorište i gostovanja, a kruna ove manifestacije je gala veče, kada će biti dodeljena  nagrada „Patakijev prsten“ , gde su u konkurenciji i dvoje glumaca našeg teatra Čila Pamer i Tamaš Hajdu.

Ono što nam predstoji u skorije vreme jesu i festivali u Mađarskoj u Budimpešti, u rumunskom gradu Oradea ili Veliki Varadin, Kragujevcu, Vranju, a to je samo početak, jer će se kompletan kalendar učešća na festivalima kao i gostovanja u drugim pozorištima, formirati u skladu sa dogovorima koji su u toku. Na sceni Jadran u oktobru ćemo gledati i gostujuću baletsku predstavu, što je zaista novina u programu naše kuće.

Osvrnuvši se sa zadovoljstvom i ponosom na ono što smo ostvarili u sezoni za nama, direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić rekao je da u novu ulazimo sa velikim očekivanjima: „Pred nama su izuzetno zahtevni i ambiciozni planovi, ali kao i u prethodnoj sezoni, ostvarićemo ih sopstvenim snagama uz svesrdnu podršku grada i gradonačelnika Subotice Stevana Bakića, koji je prepoznao naš kvalitet i nastojanja da dostignemo vrhunske umetničke standarde“ – završio je Nikolić, obećavši sugrađanima zanimljivu pozorišnu jesen i kompletnu sezonu.