Loading...

Još jedna nagrada za Narodno pozorište stiže iz Kišvarde

Još jedna nagrada za Narodno pozorište stiže iz Kišvarde

Predstava „Ne mogu da živim bez muzike“ Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica osvojila je nagradu na 35. Festivalu mađarskih pozorišta u Kišvardi. U proteklih nedelju dana, u ovom mađarskom gradu, odigrano je 26 scenskih dela na tri lokacije, od kojih sedamnaest u takmičarskoj selekciji, po izboru Tibora Baloga, dramaturga, pozorišnog kritičara i umetničkog  savetnika festivala. Stručni žiri koji čine glumci, dramaturzi i dramski pisci je, u jakoj konkurenciji, nagradio našu predstavu trećom nagradom Ministarstva kulture Republike Mađarske za  očuvanje dela narodne umetnosti i inovativno predstavljanje na pozorišnoj sceni.

Uz čestitke kolegama na nagradi, upravnik Narodnog pozorišta Miloš Nikolić je naglasio koliko je ona značajna za Narodno pozorište: „Ova nagrada predstavlja veliko priznanje za predstavu, a njena vrednost leži u tome što prepoznaje našu posvećenost očuvanju narodne umetnosti, kao i našu hrabrost da istražujemo nove stvaralačke puteve i inovativne pristupe kako bismo je najbolje prikazali na pozorišnoj sceni. Predstava Žigmonda Morica „Ne mogu da živim bez muzike“ u režiji Šandora Lasla, je plod kolektivnog rada i predanosti svih umetnika i članova tima koji su učestvovali u njenom stvaranju. Ova nagrada samo potvrđuje i važnost i uticaj Narodnog pozorišta u stvaranju umetnosti koja nas povezuje, inspiriše i podstiče da otvaramo nove horizonte, budeći svest o važnosti nasleđa i njegovom negovanju.“

Nakon nastupa u Kišvardi, Drama na mađarskom jeziku odigraće  predstavu  „Tri sestre“ Antona Pavloviča Čehova  na Letnjem festivalu u Đuli, u susednoj Mađarskoj, 14. jula. Festival je revijalnog karaktera.