Loading...

BRAVO ZA KLOVNA, BRAVO ZA MINJU, BRAVO ZA POZORIŠTE – Zagreb 2023.

BRAVO ZA KLOVNA, BRAVO ZA MINJU, BRAVO ZA POZORIŠTE – Zagreb 2023.

“Minja je vrh”, bile su prve reči koje su ekipi Narodnog pozorišta iz Subotice, uputili zagrebački glumci u Pozorištu Kerempuh nakon predstave “Bravo za klovna”, odigrane na 47. festivalu Dani satire Fadila Hadžića u Zagrebu. Mogli smo već nakon izvođenja, po reakcijama publike i kolega, naslutiti da je u konkurenciji 11 vrhunskih satiričnih i komediografskih predstava iz regiona, i to iz Zagreba, Splita, Beograda, Sombora, Sarajeva, naša zaslužila nagradu, ali strpljivo smo čekali završetak festivala da bismo saznali divne vesti. Minja je dobila Nagradu za glavnu žensku ulogu i Posebnu nagradu za specijalno postignuće  za kompletan autorski i izvođački domet u  svom projektu „Bravo za klovna“, odlučio je žiri u sastavu Jasna Bilušić (glumica), Saša Broz (rediteljka) i Bojana Radović (novinarka i pozorišna kritičarka). Dani satire završeni su večeras, svečanim uručenjem nagrada.

 

„Srećna sam i neizmerno zahvalna! Dani satire su prvi festival na koji odlazi Klovn, a vraća se sa 2 nagrade! Moju radost uvećava činjenica da je nagrađena priča o Nadi, Veri, Umetnosti i njenom katarzičnom dejstvu, Ljubavi i njenom isceljujućem dejstvu... Osećam se počastvovanom sto su nagrađeni i izvođački i autorski deo predstave. I razmišljam, muza Talija je zaštitnica komedije... A kako je ovo treći put da sam ja nagrađena na ovom festivalu, Dani satire Fadila Hadžića su, rekla bih, Moja Talija. Duboko, duboko zahvalna“ - reči su koje je Minja Peković uputila na dodeli nagrada.

Tačno pre deset godina, 2013. godine, Minja se prvi put predstavila zagrebačkoj publici i žiriju u ulozi Lovorke u predstavi „Čudo u Poskokovoj dragi“ i tada je dobila nagradu. Prošle godine naš “Kus petlić” proglašen je najboljom predstvom na ovom festivalu, a Minja je osvojila glavnu glumačku nagradu za ulogu Milje Bušatlije u ovoj priči. Kako su ove godine program odredili savremeni pisci i autorski projekti, dakle reč oblikovana trenutkom, Minja je izvela svoje autorsko delo „Bravo za klovna“. Ona se u svojoj predstavi, utemeljenoj na vlastitom iskustvu borbe sa rakom, hrabro uhvatila  u koštac sa problemima našeg vremena i društva, postavila je brojna pitanja, dala odgovore, koristeći  nadasve zanimljiva teatarska rešenja. Minja je sa publikom podelila nešto što joj je intimno važno i oni koji su prošli kroz takvo iskustvo, bilo lično, bilo uz nekog bliskog, su imali i potrebu da joj to kažu, što je svaki put bilo izuzetno dirljivo.

Iako je ovo prvi festival takmičarskog karaktera i prve nagrade za „Bravo za klovna“, reakcije publike na dosadašnjim gostovanjima kao i pred publikom na matičnoj sceni, su zaista fantastične, što je znak da je upravnik Narodnog pozorišta, Miloš Nikolić sa svojim timom prepoznao pravi trenutak da se o ovoj značajnoj temi progovori i taj zadatak poverio je upravo Minji Peković: „Naša Minja je briljantno iznela svoju ulogu na pozornici, što je impresioniralo publiku, ali i žiri festivala i zato joj iskreno čestitam na nagradama, jer su one potvrda onoga što smo mi, njene kolege i publika, odavno znali - da je izuzetna umetnica koja svojom izvedbom prenosi duboke emocije, preispituje i prevazilazi granice teatarskog izraza. Zaista smo počastvovani što imamo tako talentovanu i svestranu umetnicu u našem ansamblu i što smo svedoci njenog umetničkog rasta i postignuća. Njena predanost, marljivost i strast prema pozorištu su inspiracija za sve nas pozorišne poslenike koji učestvujemo u stvaranju iluzije života na sceni. Naše je samo da je podržimo u svim njenim umetničkim stremljenjima i to ćemo i činiti“- izjavio je Nikolić.

Tročlani žiri ovogodišnjeg festivala svoju odluku obrazložio je ovako: „Malo je reći da nas je „izula iz cipela“, jer ona je na sceni doslovno ostavila krv, znoj i suze. Jedna glumica živela je sretan život, slavila prvi rođendan svoje ćerke i tada se suočila s dijagnozom – karcinom dojke. Iz te životne borbe izašla je kao pobednica i pri tome stvorila pozorišnu predstavu za pamćenje. Za taj je autorski projekat bila potrebna i ljudska i umetnička hrabrost, ali i veliko znanje, jer trebalo je precizno izmeriti svaki delić teksta, režije, izvedbe, emocije. Ona je taj veliki posao odradila besprekorno.“

Beogradska publika Minjinoj će umetničkoj hrabrosti biti svedok 28. juna, kada će predstava “Bravo za klovna” biti odigrana na Beogradskom letnjem festivalu BELEF- u, a dogovori za nova gostovanja i festivale su u toku.