Loading...

Aja Jung i predstavljanje autobiografije Karle Frači na sceni Jadran

Aja Jung i predstavljanje autobiografije Karle Frači na sceni Jadran

U subotičkom Narodnom pozorištu sinoć je sve bilo u znaku baletske umetnosti. Zahvaljujući saradnji Beogradskog festivala igre i njegove umetničke direktorke Aje Jung i naše kuće, na sceni Jadran  predstavljena je autobiografija čuvene italijanske primabalerine Karle Frači. Knjiga „Korak po korak“ je doživela deset izdanja, a prvi jezik na koji je prevedena sa italijanskog, jeste upravo srpski.

 Autobiografiju slavne Karle Frači u Italiji je priredila kuća Mondadari, dok je za srpsko tržište ovo izdanje realizovao Beogradski festival igre.

U ime grada Subotice, goste iz Beograda pozdravila je Milanka Kostić, članica Gradskog veća zadužena za kulturu, poželevši im dobrodošlicu.

Aja Jung, nadahnuto je govorila o svojoj fascinaciji Italijom koja broji preko 7000 baletskih škola i o svom prvom susretu sa Karlom Frači, čije je fotografije isecala iz časopisa i uramljivala još kao devojčica. Govorila je kafeu koji je otvorila u Ulici Strahinjića Bana a koji se zove  „Frači“ i postoji  i danas  u Beogradu. „Jednog dana 2015. godine, Karla Frači dolazi u Beograd kako bi otvorila Beogradski festival igre i ostaje nedelju dana. Detaljno smo o svemu razgovarale i mislim da je ona krivac što sam otvorila baletsku školu, što sam istrajala u nastojanju da u Beograd dovedem Parisku operu, Balet Milanske skale, jer se za sve  i ona sa mnom borila. Jako je volela mlade i beskompromisno ih je podržavala i borila se za mladost, za decu koja uče balet.“- rekla je Aja Jung u svom obraćanju subotičkoj publici. Netremice su je slušale i mlade balerine Baletske škole Raičević, upijajući svaku reč o primabalerini koja je nastupala rame uz rame sa čuvenim svetskim igračima: Erikom Brunom, Rudolfom Nurejevim, Mihailom Barišnjikovim, Marijom Pistonijem, Paolom Bortolucijem... Delila je scenu i sa Margo Fontejn, Dželsi Kirkland, Alisijom Markovom.

Promociju autobiografije Karle Frači u Srbiji, prati film “Karla” koji je nastao u produkciji RAI Fiction i u Italiji je prikazan prvo u milanskoj Skali. Ovo ostvarenje, u kome Fračijevu igra popularna italijanska glumica Alesandra Mastronardi, sinoć je oduševio i subotičku publiku. Događaj su uveličale i mlade balerine Baletske škole Nacionalne fondacije za igru pod vođstvom profesorke Marije Janković.

Direktor Narodnog pozorišta Miloš Nikolić, u razgovoru sa gošćama, izrazio je svoje oduševljenje programom koji su nam priredile: „ Izuzetno mi je drago što smo započeli ovu saradnju i ako je suditi po početku kakav smo imali večeras, biće to zaista nešto što će se nastaviti i na šta ćemo biti ponosni. Pošto ćemo uskoro ući u novu zgradu, imaćemo i uslove da u njoj ugostimo i balet i operu i da subotičkoj publici pružimo sve što ima publika evropskih kulturnih centara. “