Loading...

ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ ДУЖЕГ ВРЕМЕНА САРАДЊА СА ПУЛСКИМ ПОЗОРИШТЕМ НА ЗАЈЕДНИЧКОМ ПРОЈЕКТУ

ПРВИ ПУТ ПОСЛЕ ДУЖЕГ ВРЕМЕНА САРАДЊА СА ПУЛСКИМ ПОЗОРИШТЕМ НА ЗАЈЕДНИЧКОМ ПРОЈЕКТУ

Још увек смо под утиском који је на нас оставила премијера Кабареа Југословенке одиграна прошле недеље, а већ синоћ на сцени Истарског народног казалишта у Пули, овације је изазвала још једна наша премијера, Нушићева комедија Народни посланик.

„Нижемо успех за успехом и веома се радујем што смо квалитетом својих представа и двема премијерама у кратком временском периоду, потврдили своју позицију на позоришној мапи региона. Народни посланик резултат је сарадње два театра и ова копродукција је нешто сасвим ново и сензационално у раду Народног позоришта, на шта сам изузетно поносан“ – изјавио је управник Народног позоришта Суботица, Милош Николић.

Народни посланик, Бранислава Нушића једна је од његових најпопуларнијих сатиричких комедија, чију је прву верзију велики аутор написао још као деветнаестогодишњак, 1885. године.  Због критике власти дуго није играна, нити је објављена. Своју праизведбу доживела је  1896. године, а штампана је тек 1924. Иако се у оригиналној Нушићевој комедији радња одвија у провинцији крајем 19. века, ово чувено дело наше књижевне традиције, савршено кореспондира са временом у којем живимо, јер по речима редитељке Снежане Тришић, нисмо далеко одмакли од пробема које је писац обрадио у својим делима. Она  је нагласила да је рад на представи био веома интензиван и надахнут захваљујући одличном ауторском тиму са којим често ради, а ту је и сјајан глумачки ансамбл, па је публика синоћ  имала прилику да види изузетне глумачке бравуре. Снежана Тришић сарађивала је са делом ансамбла док је  радила као редитељка Народног позоришта Суботица од 2012. до 2015. године. Са овом екипом је, како каже, на неки начин стасала и формирала се као позоришна редитељка, па јој је овај процес вишеструко значајан и узбудљив и професионално и емотивно. „Као када се послије дугог путовања вратите кући и знате да је ту уточиште, да сте на сигурном и да с њима можете све!“- изјавила је редитељка.

На премијери синоћ, пулска публика грохотом се смејала бравурама Милана Вејновића, Миње Пековић, Љубише Ристовића, Срђана Секулића, Владимира Грбића, Игора Грексе, младих загребачких глумица Вини Јурчић и Ирене Терезе Прпић, а са сцене је пленио и Лука Миховиловић глумац ИНК-а, добро познат и суботичкој публици.

„ Ово нам је заиста био одличан потез. Сарадња између позоришта у земљи и региону од изузетног је значаја за добробит позоришне уметности у целини, јер различите културне и уметничке традиције, омогућавају размену искустава и идеја, те обогаћују позоришну сцену. Посебан је доживљај видети како наше глумце перципира публика у другој држави и ово је била прилика да покажемо где смо и да поделимо оно у чему смо најбољи, као и да видимо како то раде колеге“- нагласио је Николић.