Loading...

МИЊА НАЈБОЉА И У БАЊАЛУЦИ

МИЊА НАЈБОЉА И У БАЊАЛУЦИ

Миња Пековић, најбоља је глумица 15. Међународног фестивала глумца ЗАПЛЕТ који је, доделом награда, синоћ завршен у Бањалуци. Трочлани жири у саставу Маја Ристић, теоретичарка позоришта, Смиљана Маринковић, глумица и Младен Миљановић, уметник, погледао је укупно пет представа у такмичарској селекцији и то Народног позоришта Београд, Егзит театра из Загреба, Југословенског драмског позоришта Београд, Народног позоришта Мостар и Народног позоришта Суботица и одлучио да Мињи додели глумачку награду за представу Браво за кловна. „У ауторском пројекту глумица Миња Пековић емотивно, снажно, користећи сва изражајна средства глумца приказује своју аутобиографску причу у чему жири види и оригиналност ове представе. Изводећи сонгове, плешући, трансформишући се у кловна Миња лик жене која се бори са опасностима које носи болест, свој лик поставља у актуелни друштвени контекст који пропагира срећу као једини импертив. Њена болест изазвана је порицањем свих њених проблема у духу популарне психологије“- стоји у саопштењу жирија. Осим ове награде жири је на фестивалу одлучивао и о најбољем глумцу, представи и младим глумцима.

„Браво за кловна“ је представа која је одиграна последње вечери овогодишњег „ЗАПЛЕТА“. У гледалишту није било слободног места, седело се и на степеништу и заиста је било невероватно искуство присуствовати  овом извођењу и бити сведок  тој огромној и искреној подршци. На уручењу награде Миња је то и потврдила, рекавши: „Хтела бих само да вам се захвалим од срца на магији од синоћ... за сва играња до сада нисам имала тако интензивну реакцију у публици... такву емоцију… и хвала вам што сам летела на њој.“

Дирљиво је било и након одигране представе. У фоајеу Градског позоришта Јазавац, окупила се бројна публика која је желела да види и чује Мињу и ван сцене, да јој честита, захвали, загрли је... У разговору смо чули да их је импресионирала, одувала, одушевила... Учинила је то и по мишљењу жирија, о чему сведочи одлука коју је донео. 

Честитке стижу са свих страна, а своје одушевљење изразио је и управник Народног позоришта, Милош Николић, рекавши: „Када нисам у могућности да физички пратим свој тим на фестивалима, са њима сам на сталној вези. Не можете ни да замислите како се осећам као управник када ме  након представе позову и кажу да је Миња бриљирала и да је публика била фасцинирана.  А онда ме поново позову и кажу да је добила награду. Заиста сам неизмерно захвалан Мињи што је учинила да се о Народном позоришту у последње време много говори и пише, а позиви на фестивале само се нижу.“  

Пре одласка на следећи фестивал представу „Браво за кловна“ Миња ће одиграти пред суботичком публиком у месецу посвећеном борби против рака дојке. Дакле, чекамо вас   30. октобра од 19.30 на сцени Јадран Народног позоришта.