Loading...

Још једна награда за Народно позориште стиже из Кишварде

Још једна награда за Народно позориште стиже из Кишварде

Представа „Не могу да живим без музике“ Драме на мађарском језику Народног позоришта Суботица освојила је награду на 35. Фестивалу мађарских позоришта у Кишварди. У протеклих недељу дана, у овом мађарском граду, одиграно је 26 сценских дела на три локације, од којих седамнаест у такмичарској селекцији, по избору Тибора Балога, драматурга, позоришног критичара и уметничког  саветника фестивала. Стручни жири који чине глумци, драматурзи и драмски писци је, у јакој конкуренцији, наградио нашу представу трећом наградом Министарства културе Републике Мађарске за  очување дела народне уметности и иновативно представљање на позоришној сцени. 

Уз честитке колегама на награди, управник Народног позоришта Милош Николић је нагласио колико је она значајна за Народно позориште: „Ова награда представља велико признање за представу, а њена вредност лежи у томе што препознаје нашу посвећеност очувању народне уметности, као и нашу храброст да истражујемо нове стваралачке путеве и иновативне приступе како бисмо је најбоље приказали на позоришној сцени. Представа Жигмонда Морица „Не могу да живим без музике“ у режији Шандора Ласла, је плод колективног рада и преданости свих уметника и чланова тима који су учествовали у њеном стварању. Ова награда само потврђује и важност и утицај Народног позоришта у стварању уметности која нас повезује, инспирише и подстиче да отварамо нове хоризонте, будећи свест о важности наслеђа и његовом неговању.“ 

Након наступа у Кишварди, Драма на мађарском језику одиграће  представу  „Три сестре“ Антона Павловича Чехова  на Летњем фестивалу у Ђули, у суседној Мађарској, 14. јула. Фестивал је ревијалног карактера.