Loading...

БРАВО ЗА КЛОВНА, БРАВО ЗА МИЊУ, БРАВО ЗА ПОЗОРИШТЕ – Загреб 2023.

БРАВО ЗА КЛОВНА, БРАВО ЗА МИЊУ, БРАВО ЗА ПОЗОРИШТЕ – Загреб 2023.

“Миња је врх”, биле су прве речи које су екипи Народног позоришта из Суботице, упутили загребачки глумци у Позоришту Керемпух након представе “Браво за кловна”, одигране на 47. фестивалу Дани сатире Фадила Хаџића у Загребу. Могли смо већ након извођења, по реакцијама публике и колега, наслутити да је у конкуренцији 11 врхунских сатиричних и комедиографских представа из региона, и то из Загреба, Сплита, Београда, Сомбора, Сарајева, наша заслужила награду, али стрпљиво смо чекали завршетак фестивала да бисмо сазнали дивне вести. Миња је добила Награду за главну женску улогу и Посебну награду за специјално постигнуће  за комплетан ауторски и извођачки домет у  свом пројекту „Браво за кловна“, одлучио је жири у саставу Јасна Билушић (глумица), Саша Броз (редитељка) и Бојана Радовић (новинарка и позоришна критичарка). Дани сатире завршени су вечерас, свечаним уручењем награда.

„Срећна сам и неизмерно захвална! Дани сатире су први фестивал на који одлази Кловн, а враћа се са 2 награде! Моју радост увећава чињеница да је награђена прича о Нади, Вери, Уметности и њеном катарзичном дејству, Љубави и њеном исцељујућем дејству... Осећам се почаствованом сто су награђени и извођачки и ауторски део представе. И размишљам, муза Талија је заштитница комедије... А како је ово трећи пут да сам ја награђена на овом фестивалу, Дани сатире Фадила Хаџића су, рекла бих, Моја Талија. Дубоко, дубоко захвална“ - речи су које је Миња Пековић упутила на додели награда.

Тачно пре десет година, 2013. године, Миња се први пут представила загребачкој публици и жирију у улози Ловорке у представи „Чудо у Поскоковој драги“ и тада је добила награду. Прошле године наш “Кус петлић” проглашен је најбољом предством на овом фестивалу, а Миња је освојила главну глумачку награду за улогу Миље Бушатлије у овој причи. Како су ове године програм одредили савремени писци и ауторски пројекти, дакле реч обликована тренутком, Миња је извела своје ауторско дело „Браво за кловна“. Она се у својој представи, утемељеној на властитом искуству борбе са раком, храбро ухватила  у коштац са проблемима нашег времена и друштва, поставила је бројна питања, дала одговоре, користећи  надасве занимљива театарска решења. Миња је са публиком поделила нешто што јој је интимно важно и они који су прошли кроз такво искуство, било лично, било уз неког блиског, су имали и потребу да јој то кажу, што је сваки пут било изузетно дирљиво. 

Иако је ово први фестивал такмичарског карактера и прве награде за „Браво за кловна“, реакције публике на досадашњим гостовањима као и пред публиком на матичној сцени, су заиста фантастичне, што је знак да је управник Народног позоришта, Милош Николић са својим тимом препознао прави тренутак да се о овој значајној теми проговори и тај задатак поверио је управо Мињи Пековић: „Наша Миња је бриљантно изнела своју улогу на позорници, што је импресионирало публику, али и жири фестивала и зато јој искрено честитам на наградама, јер су оне потврда онога што смо ми, њене колеге и публика, одавно знали - да је изузетна уметница која својом изведбом преноси дубоке емоције, преиспитује и превазилази границе театарског израза. Заиста смо почаствовани што имамо тако талентовану и свестрану уметницу у нашем ансамблу и што смо сведоци њеног уметничког раста и постигнућа. Њена преданост, марљивост и страст према позоришту су инспирација за све нас позоришне посленике који учествујемо у стварању илузије живота на сцени. Наше је само да је подржимо у свим њеним уметничким стремљењима и то ћемо и чинити“- изјавио је Николић. 

Трочлани жири овогодишњег фестивала своју одлуку образложио је овако: „Мало је рећи да нас је „изула из ципела“, јер она је на сцени дословно оставила крв, зној и сузе. Једна глумица живела је сретан живот, славила први рођендан своје ћерке и тада се суочила с дијагнозом – карцином дојке. Из те животне борбе изашла је као победница и при томе створила позоришну представу за памћење. За тај је ауторски пројекат била потребна и људска и уметничка храброст, али и велико знање, јер требало је прецизно измерити сваки делић текста, режије, изведбе, емоције. Она је тај велики посао одрадила беспрекорно.“

Београдска публика Мињиној ће уметничкој храбрости бити сведок 28. јуна, када ће представа “Браво за кловна” бити одиграна на Београдском летњем фестивалу БЕЛЕФ- у, а договори за нова гостовања и фестивале су у току.